اسید نیتریک

اسید نیتریک

در این مقاله از سایت پترو کیمیای آکام درباره فروش اسید نیتریک توضیح دادیم همراه ما باشید.


اسید نیتریک 53 % چیست؟

اسید نیتریک 53 % یکی از اسید های معدنی است که در صنایع مختلف و در بسیاری از واکنش های شیمیایی به کار می رود. این اسید به عنوان یک ترکیب شیمیایی برای روش های جدا سازی شیمیایی و استخراج مواد شناخته می شود. نیتریک اسید، یک ترکیب بسیار مؤثر در جدا سازی گوگرد از برخی از ترکیبات معدنی است.

اسید نیتریک 53 % یک ماده ی شیمیایی است که در زمینه ی مختلف به کار می رود و خاصیت اسیدی بسیار قوی دارد. از روزگاران گذشته اسید نیتریک به عنوان جدا کننده ی طلا استفاده می شد. اسید نیتریک خالص بی رنگ است و در طی واکنش هایی ممکن است تغییر رنگ بدهد و بوی بسیار تند و بدی دارد.


اسید نیتریک


ویژگی های اسید نیتریک در صنعت و تجارت

اسید نیتریک 53 % یک اسید قوی است که در صنعت کاربرد بیشتری دارد. این اسید بدون رنگ است ولی بوی بدی دارد. در زمان گذشته اسید نیتریک به علت اکسید شدن با آب و نیتروژن رنگ مایل به زردی داشته است.

اسید نیتریک هایی که در صنعت استفاده می شوند اگر برای تجارت باشد دارای 65 درصد غلظت آب هستند. اگر زمانی محلولی در خود بیش از 86 درصد اسید نیتریک داشته باشد به آن اسید نیتریک دود کننده می گویند.

اسید نیتریک، این ماده ی شیمیایی برای ساخت نیترات معدنی و آلی، ترکیبات نیتروژن در ساخت کود ها و مواد منفجره نیز استفاده می شود. با فرمول شیمیایی HNO3 معرفی می شود. دمایی که در آن اسید نیتریک ذوب می شود -41 است و در دمای 122 درجه ی سانتیگراد به نقطه ی جوش می رسد. HNO3 می تواند به طور کامل در آب حل شود. به صورت پودری ارائه می شود و انواع آن 2 آبه و 3 آبه است.

این ماده می تواند همه ی فلزات را به راحتی تجزیه کند ولی در مورد طلا این کار امکان پذیر نیست. اسید نیتریک 53 % نمی تواند طلا را حل کند. به همین منظور از این ماده برای بازیافت زباله های فلزی استفاده می کنند.

همان طور که گفته شد اسید نیتریک بدون رنگ است. ولی در بعضی جاها به علت اکسید شدن با نیتروژن در رنگ زرد نیز دیده می شود. با قرار گرفتن در معرض نور خورشید و بالا رفتن درجه حرارت از رنگ زرد به رنگ قرمز تغییر پیدا می کند.


اسید نیتریک

پیشنهاد مطالعه : کاربرد اسید نیتریک در کشاورزی 


کاربرد اسید نیتریک در صنایع شیمیایی

اسید یک ماده ی شیمیایی است که هر آنچه پروتون در خود را در طی واکنش هایی آن ها را به مواد دیگر می بخشد. اسید نیتریک 53 % نیز خود یک اسید بسیار قوی می باشد. از این ماده برای خالص سازی طلا استفاده می شود.

یک نوع کود شیمیایی امروزه بیشترین استفاده را دارد که در تولید آن اسید نیتریک بی تاثیر نبوده است.آمونیوم نیترات یک نوع کود شیمیایی هست که جهت نیتراته کردن خاک کشاورزی به کار می رود. این کود خود یک نوع ماده ی منفجره است. البته یکی از بی خطر ترین مواد های منفجره است که ساخت آن نیز آسان است .مواد تشکیل دهنده ی این کود اسید نیتریک و آمونیاک می باشد.

برای اینکه بتوان طلا و پلاتین را حل کرد از تیزاب استفاده می کنند. برای ساخت این تیزآب نیاز است تا اسید نیتریک و جوهر نمک را تهیه کنیم. یک قسمت از اسید نیتریک 53 % و سه شاید هم چهار قسمت از جوهر نمک برای این کار استفاده می شود.

به دلیل اینکه طلا در این ماده ی شیمیایی حل نمی شود از آن به عنوان جدا کننده ی طلا استفاده می کنند. مثلا برای اینکه بتوانند طلا را از نقره جدا کنند این ماده را دخالت می دهند. نقره به کل حل می شود ولی طلا هیچ آسیبی نمی بیند. جالب است که بدانید از این ماده ی شیمیایی برای ساختن سوخت موشک نیز استفاده می شود.

بسیاری از مواد های منفجره ای که در چهارشنبه سوری بیشترین استفاده از جانب مردم دارند از اسید نیتریک و ترکیبا شیمیایی دیگری ساخته می شوند. در آزمایشگاه های خصوصی و دانشگاه ها استفاده از این ماده به عنوان یک واکنشگر بسیار رایج است.

برای رشد گیاهان نیتروژن بسیار کمک کننده است. در هنگامی که باران می بارد، رعد و برق ها بر اثر یک واکنش خاصی باعث می شوند تا اسید نیتریک در جو تولید شود. همین موضوع باعث می شود که باران اسیدی تولید بشود و با باریدن بر روی گیاهان نیتروژن مورد نیازشان را برای رشد بهتر تامین کند.


اسید نیتریک 53 % و خصوصیات و کاربرد های آن:

اسید نیتریک جزء اسید های قوی به حساب می آید که دارای بویی نامطبوع و ظاهری بی رنگ می باشد. این اسید بسیار خورنده که به جوهر شوره هم معروف است، در قرن شانزدهم میلادی جهت جداسازی طلا از نقره استفاده می شد که این کاربرد اسید نیتریک 53 % ، جزء نخستین استفاده هایی است که از این اسید در گذشته شده است. این اسید همچنین به عنوان یک اکسید کننده قوی در دسترس است.


درصد خلوص های پرکاربرد اسید نیتریک :

درصد خلوص 68%

معمولا درصد خلوصی از این اسید که بیشتر کاربرد دارد و در بازار قابل خریداری است، غلظت 68% از این اسید در آب است. این درصد خلوص، پرکاربرد ترین درصد خلوص مورد استفاده می باشد.

درصد خلوص 86% و بالاتر

درصد خلوص های 86% و بالاتر از اسید نیتریک 53 % در آب، که دارای کاربرد کمتری نسبت به درصد خلوص 68% می باشد، به عنوان اسید نیتریک دودزا یا فومینگ موسوم می باشند.


غلظت های بالای 95% از اسید نیتریک :

در درصد خلوص های بالای 95% از این ماده شیمیایی پرکاربرد، بسته به میزان NO2 که در ساختار این اسید قرار دارد، اسید نیتریک ها به دو دسته تقسیم بندی می شوند:

الف: اسید نیتریک دودزای سفید

ب: اسید نیتریک دودزای قرمز


خطرات اسید نیتریک برای سلامتی انسان :

اسید نیتریک ، جزء دسته اسید های قوی بوده، و همانند اسید های دیگر، درصورت عدم رعایت نکات ایمنی در هنگام استفاده از آن، می تواند زیان ها و خطراتی برای سلامتی افراد داشته باشد. لذا بایستی در هنگام استفاده از اسید نیتریک 53 % ، نکات امنیتی را بطور کامل رعایت نمود.

از استشمام بخارات آن بایستی به شدت اجتناب نمود. زیرا بخارات این اسید، همانند اکثر اسید های قوی، سمی و خورنده بوده و ممکن است باعث صدمه و آسیب به راه های هوایی شده، و درصورت تماس بلند مدت با بخارات این اسید، ممکن است باعث ایجاد سرطان هایی از جمله سرطان ریه و مجاری تنفسی شود.

همچنین در صورت قرار گرفتن در معرض غلظت بالای این اسید به مدت کوتاه ممکن است عوارضی شبیه به پنومونی در ریه ها ایجاد شود. همچنین یکی دیگر از زیان های استشمام بخارات این اسید بصورت بلند مدت، آسیب به دندان ها و پوسیدگی آن هاست.

همچنین از تماس دست ها و پوست بدن با اسید نیتریک بایستی ممانعت به عمل آید. زیرا درصورت تماس پوست با این اسید ممکن است سوختگی هایی ایجاد شود که درصورت زیاد بودن این سوختگی ها ممکن است حتی به مرگ انسان بینجامد. واکنش این اسید با آب و یا با هوای مرطوب، ممکن است باعث تولید گازی سمی و خورنده و آتش گیر شود.

چه کار هایی باید پس از تماس با اسید نیتریک برای جلوگیری از مسمومیت انجام داد؟


در صورت تماس با پوست :

اگر اسید نیتریک با پوست بدن تماس پیدا کند بایستی بلافاصله آن موضع را با آب بطور کامل شستشو داد. در صورتی که اسید نیتریک 53 % روی لباس فرد بریزد، بایستی بلافاصله لباس را درآورد و پوست بدن را بطور کامل شستشو داد. پس از شستشوی کامل منطقه یا اندامی که اسید روی آن ریخته شده، بایستی به پزشک مراجعه کرده و درمان خود را کامل نمود تا از عوارض بعدی آن جلوگیری شود.


در صورت تنفس :

اگر فردی مقدار زیادی از بخارات اسید نیتریک را تنفس کند، بایستی بلافاصله فرد مورد نظر را به هوای باز انتقال داده، و درصورت عدم توانایی او برای نفس کشیدن بایستی به او تنفس دهان به دهان داد. همچنین باید او را گرم نگه داشته و اجازه داد که شخص آسیب دیده استراحت کند. سپس در صورتی که حال بیمار رو به بهبودی رفت اورا باید به نزدیک ترین اورژانس یا مرکز درمانی انتقال داد تا مراحل درمانی او کامل شود.


در صورت بلعیدن اسید نیتریک :

اگر اسید نیتریک توسط شخص بلعیده شده باشد، بایستی بلافاصله فرد را به نزدیک ترین مرکز درمانی برده تا شستشوی معده به سرعت انجام شود.

مثل همه ی مواد های شیمیایی اسید نیتریک 53 %  به همان اندازه که کاربرد دارد و مفید است، می تواند مضر هم باشد. پس باید قبل از انجام دادن هر نوع کار با اسید نیتریک باید کاملا در موردش اطلاعات داشت تا مشکلی پیش نیاید.

اگر در استفاده از این ماده بی احتیاطی شود ممکن است خسارات جبران ناپذیری به بار بیاورد. حین کار باید از تماس چشم با این مواد خودداری کرد. این مواد شیمیایی اگر حتی ذره ای با چشم تماس داشته باشد باعث ریز اشک و سوزش چشم می شود و حتی منجر به کوری می شود. برای همین منظور استفاده از عینک های مخصوص برای کار با این مواد ضروری است.

مراقب بودن از پوست در حین انجام کار اهمیت بسیاری دارد. اگر این ماده بر اثر بی احتیاطی روی پوست بریزد می تواند زخم های عمیقی ایجاد کند. در زمان برخورد لک های زرد و قهوه ای روی پوست ایجاد و سپس تبدیل می شود به زخم های عمیقی که ممکن است اثر آن برای همیشه روی پوست باقی بماند. استفاده از دستکش برای جلوگیری از هرگونه خطر می تواند کمک کننده باشد.

در آزمایشگاه های زیادی از اسید نیتریک 53 % استفاده می شود. حین آزمایش احتمال اینکه این ماده با دهان تماس داشته باشد زیاد است. در صورت رخ دادن این اتفاق دهان و گلو حتی معده شاید دچار سوختگی بشود. عوارض این حالت می تواند تهوع و استفراغ باشد. در بعضی موارد نیز فرد دچار بیهوشی موقت می شود. در این صورت اگر بلافاصله مقدار زیاد آب نوشیده شود می تواند از اتفاقات بد جلوگیری کند.

برای اطلاعات بیشتر درباره فروش اسید نیتریک با کارشناسان ما تماس بگیرید.


اسید نیتریک


نمایش

آماده ارسال

  • تضمین کیفیت

  • تحویل به موقع

  • مشاوره

  • ترخیص و ترانزیت کالا

اسید نیتریک | جوهر شوره

0 0 از 5 امتیاز

  • فرمول شیمیایی : HNO3
  • شماره شناسایی ترکیبهای شیمیایی : 7697-37-2
  • شماره استاندارد بین المللی : 411VRN1TV4
  • جرم حجمی : ppm
  • وابستگی غلظت : Y
  • درباره این محصول بیشتر بدانید
  • مشخصات فنی
  • نظرات کاربران

اسید نیتریک (HNO3)


اسید نیتریک (HNO3) یک ماده شیمیایی بسیار مهم و پر کاربرد در تولید کودهای شیمیایی کشاورزی از قبیل کودهای نیترات و نیترو فسفات و تولید مواد منفجره است. این اسید طی فرایند "استوالد" ( که در سال 1902 توسط شیمیدان آلمانی ویلهلم استوالد، برنده جایزه نوبل سال 1909 اختراع شد) از آمونیاک ساخته می شود. در این فرایند O2 ودر دمای 850درجه سانتی گراد و فشار 5اتمسفر NH3 وارد واکنش شده و با کمک کاتالیزگر پلاتین و رودیوم، به NOمبدل می شوند. NOپس از آن با حل در آب به NO2و پس از اکسیداسیون به HNO3تبدیل می شود. متد "استوالد" در زمان جنگ جهانی اول کشف شد، و تا حد زیادی به طولانی تر شدن مدت جنگ منجر گردید. این بدان دلیل است که پیشتر آلمان هیچگونه ذخیره نیتراتی از خود نداشت. نیترات محصول اولیه برای تولید اسید نیتریک بود که خود این اسید جهت تولید مواد منفجره گلوله های توپ ( مانند TNT و نیتروگلیسیرین) کاربرد ضروری داشت. در پی جنگ جهانی و بدلیل مسدود شدن مسیرهای حمل و نقل به آلمان در سراسر اقیانوس اطلس، دسترسی آلمانها به ذخایر نیترات بسیار کاهش یافت و در واقع، نیترات موجود آن دوره از فضولات پرندگان دریایی و آبزیان واقع در سواحل "گانو" واقع در "پرو" بدست می آمد.

معرفی اسید نیتریک

اسید نیتریک یک اسید قوی و مایعی خورنده است که خواص ظاهری آن خالص و بی رنگ است

درواقع اسید نیتریک با بسیاری از فلزات واکنش میدهد

و همچنین برای خالص سازی طلا استفاده بسیاری کاربرد دارد


نیتراتها

اما به طور عمده به عنوان یکی از ترکیبات مهم در تولید کود کشاورزی استفاده می شود. ترکیبات حاوی یون نیترات NO3-)، که به ندرت در سنگ های طبیعی یافت می شوند، حلالیت بالایی در آب دارند. لذا به راحتی در آب حل شده و توسط آب شسته می شوند. اگر چه استفاده از کودهای نیتراتی مزایای زیادی دارد، منتها به دلیل حلالیت بالا منجر به افزایش رشد گیاهان به ویژه جلبکها می شود. تنفس توده های جلبکی باعث کاهش اکسیژن موجود در آب و در نتیجه خفگی و حتی مرگ ریزجانداران موجود در آب می شوند.


نیتریتها


نیتریتها، ترکیبات حاوی یون NO2-) هستند که از اسید نیتروژن (HNO2) ساخته شده اند. نیتریت سدیم (NaNO2) به عنوان ماده نگهدارنده در گوشتهای فرآوری شده، مانند بیکن، ژامبون، سوسیس، کنسرو گوشت گاو ، گوشت گاو، سوسیس و ماهی استفاده می شود. یون نیتریت (NO2-) در گوشتها از رشد باکتری "کلستریدیوم بوتولینوم" که منجر به مسمومیت غذایی کشنده ای موسوم به "بوتولیسم" ممانعت می نماید. نیتریتها همچنین مانع از تغییر رنگ گوشت و فساد آنها می شوند.

سمیت نیتریتها موضوع قابل توجهی است که کاربرد این محصول در صنایع غدایی را با تردید روبرو ساخته است.

مصارف اسید نیتریک :

- صنایع نظامی

- رنگهای سنتزی

- نمکهای نیتراته

- صنایع آبکاری

- صنایع غذائی

- متالوژی رنگدانه ها و صنایع چاپ

-در تهیه نیترات آمونیم کشاورزی ، حلال ها

  • p to m : 2.57571 ,
  • HR : 3 ,
  • فشار بخار : ,
  • چگالی نسبی : 1.5027 ,
  • حالت در دمای 25 °C : L ,
  • جرم مولی (gr/mol) : ۶۳٫۰۱ ,
  • چگالی (g/cm³) : 1.5129 ,
  • نقطه ذوب (°C) : −۴۲ ,
  • نقطه جوش (°C) : ‎83 ,
  • اسیدیته : 1.4 ,

دیدگاه شما در مورد این محصول چیست؟

شما هم میتوانید نقد، نظر ،پیشنهاد و هر پیامی نسبت به این محصول و دیگر فعالیت های شرکت پترو آکام را برایمان بنویسد . خوشحال میشوید با تکمیل و ارسال فرم ، نظرتان را بدانیم

* نظر شما نزد ما محفوظ میماتد

نام ونام خانوادگی *

شماره تلفن همراه یا ایمیل *

شما به این محصول چند امتیاز میدهید ؟
0 از 5 امتیاز

پیام شما

کد امنیتی

همین حالا سفارش دهید !

شما میتوانید بدون معطلی ، محصول مورد نظر خود را سفارش دهید

کارشناس پتر آکام همواره آماده ارسال درخواست محصولات شما هستند.

محصولات مشابه

مطالب مشابه