اسید فسفریک خوراکی

اسید فسفریک خوراکی

اسید فسفریک خوراکی، یکی از دو نوع فسفریک اسید موجود در بازار است که برای کاربردهای تولید مواد غذایی و دارویی مصرف می شود. گرید خوراکی این اسید معدنی در مقایسه با گرید صنعتی آن، قیمت بیشتری دارد زیرا درصد خلوص بالاتری داشته و بهداشتی بوده و برای سلامتی افراد خطری ایجاد نمی کند.

اسید فسفریک خوراکی در حقیقت همان اسید فسفریک معمولی است که خلوص آن به 85 درصد و یا بالای این مقدار رسیده است. نوع دیگر اسید فسفریک، دارای خلوصی حدود 54 درصد است که از این نوع اسید اغلب در کاربرد های صنعتی استفاده می شود.

اسید فسفریک خوراکی مایعی بی رنگ، بی بو و تقریبا شفاف می باشد.

تعریف اسید فسفریک (H3PO4) چیست؟

اسید فسفریک (H3PO4) در ماهیت ماده یک اسید معدنی و مشتق از فسفات است و در طیف گسترده ای از کاربردها، از جمله کود گیاهی استفاده می شود. توجه داشته باشید که اسید فسفریک در غلظت های بالا سوزاننده است.

علاوه بر استفاده از آن در کود، اسید فسفریک خوراکی را می توان برای کاهش PH محلول خاک یا مواد مغذی مورد استفاده قرار داد.

اسید فسفریک خوراکی نیز می تواند به عنوان یک افزودنی برای مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد. فرم های قوی تر به عنوان زنگ زدگی و در طول بسیاری از فرآیندهای صنعتی استفاده می شود.

اسید فسفریک خوراکی غیر سمی است و معمولا اسید اوروتوفسفریک نیز نامیده می شود.

اسید فسفریک خوراکی چیست؟

اسید فسفریک خوراکی به عنوان یک مایع بی رنگ، بلورین و بی بو شناخته می شود که برای طعم دهی به نوشیدنی ها کاربرد دارد که عامل بازدارنده پرورش باکتری ها می باشد و می توان از آن با سهولت در یک محلول شیرین، استفاده نمود. اکثر اسیدیته سودا نیز از اسید فسفریک استفاده می شود.

از اسید فسفریک خوراکی همان طور که از نام آن بر می آید، در استفاده از مواد غذایی و به عنوان افزودنی برای اسیدی کردن غذاها و نوشیدنی ها و تولید طعم ترش استفاده می شود. از آنجا که هزینه کمی دارد ، ممکن است برای چنین کاربردی بیش از گزینه های دیگر مطلوب باشد.

اسید فسفریک خوراکی چیست؟

اسید فسفریک نوعی ماده معدنی است که فرمول شیمیایی آن به صورت H3PO4 است. این اسید به عنوان نوعی اسید ضعیف با خورندگی خیلی کم در نظر گرفته می شود. اسید فسفریک هم چنین با نام های اورتو فسفریک اسید و فسفریک اسید (V) هم معروف است. اسید فسفریک خوراکی و صنعتی هر دو به شکل مایعی بی رنگ، فاقد بو، شفاف بوده و هم چنین دارای قوامی همچون قوام شربت می باشند.

اسید فسفریک خالص در کریستال هایی یافت می شود که از صخره ها استخراج می شوند. این کار با کمک سوزاندن عنصر فسفر و افزودن آب به آن، به عنوان محصول جانبی به دست می آید.

فسفر به طور طبیعی در چندین ماده غذایی از جمله مرغ ،انواع ماهی ها ، آجیل ها و زرده ی تخم مرغ مشاهده شده است(در حدود 1/0 تا 5/5 درصد). اسید فسفریک نمونه ای از انواع اسید های خورنده است، اگرچه قدرت خورندگی آن خیلی زیاد نیست. همچنین اسید فسفریک خوراکی و صنعتی می توانند در هنگام تماس با ترکیب های آلی (مانند الکل ها و کتون ها) گاز های سمی تشکیل دهند.


اسید فسفریک خوراکی


کاربرد اسید فسفریک خوراکی:

در نوشابه ها برای طعم دادن به آن ها استفاده می شود و جایگزین برای اسید مالیک می باشد.

اسید فسفریک خوراکی می تواند جایگزین اسید سیتریک را برای تولید انواع نوشیدنی ها شود. در برخی از نوشیدنی ها مانند کولا، اسید فسفریک خوراکی به عنوان بدن اصلی نوشابه است و با انواع مختلف طعم دهنده ها تکمیل می شود. اسید فسفریک خوراکی جزو موارد اولیه برای تولید فسفات مواد غذایی است. با استفاده از اسید فسفریک خوراکی می توان چند طبقه مختلف از فسفات غذایی را تولید کرد.

فسفات در غذا خوب عمل می کند، مثلا با اسید فسفریک خوراکی می توان ساختار، رنگ، عطر و طعم غذا را بهبود بخشید و همچنین موجب بهبود عملکرد غذا در پخت می شود. اسید فسفریک خوراکی یک عنصر ضروری از بدن انسان است، بنابراین اسید فسفریک خوراکی به طور گسترده ای به عنوان مواد افزودنی مواد غذایی در کشورهای توسعه یافته استفاده می شود. در فرآیند تولید محصولات گوشتی به منظور ایجاد یکپارچگی محصول، رنگ خوب، کیفیت ،براقی و اغلب به عنوان عامل بهبود کیفیت مخلوط می شود. این ماده می تواند عملکرد احتباس آب گوشت را افزایش دهد و حساسیت و انسجام گوشت را بهبود بخشد.

کاربرد های اسید فسفریک خوراکی در صنایع غذایی:


اسید فسفریک خوراکی


اسید فسفریک خوراکی می تواند در بخش های زیادی از زندگی ما کاربرد داشته و به کمک ما بیاید.

اسید فسفریک خوراکی ( با خلوص 85 درصد و بیشتر از آن) می تواند در صنایع غذایی نقش مهم و پر رنگی را ایفا کند.

اسید فسفریک خوراکی به دلیل قیمت پایین آن در صنعت بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

اسید فسفریک خوراکی به عنوان یک افزودنی مواد غذایی اغلب به اسم افزودنی E338 شناخته می شود.

تعیین اینکه آیا محصول های غذایی حاوی اسید فسفریک هستند ، کار نسبتاً آسانی می باشد، زیرا نام اسید فسفریک خوراکی در لیست مواد تشکیل دهنده ماده غذایی دیده می شود.

چندین نوع مختلف از فسفریک اسید که معمولاً به عنوان ماده تشکیل دهنده مواد غذایی ذکر می شوند عبارت است از E338 ، اسید ارتو فسفریک ، اسید فسفریک (V) ، اسید پیرو فسفریک ، اسید تری فسفریک ، اسید 0-فسفریک و هیدروژن فسفات.

از اسید فسفریک در عنوان هایی که در زیر ذکر شده است استفاده می شود:

نوشابه های گازدار: اسید فسفریک خوراکی غالباً به نوشیدنی های گازدار اضافه می شود تا طعمی تند ترو تیز تر به آن ها بدهد. هم چنین اسید فسفریک خوراکی رشد باکتری ها و قارچ ها را در ترکیب های شیرین و حاوی شکر را کند کرده و به افزایش مدت نگهداری از این مواد کمک زیادی می کند.

اسید فسفریک خوراکی در تولید انواع مربا ها: از اسید فسفریک خوراکی هم چنین به عنوان نوعی افزودنی در تولید مربا ها استفاده می شود، این ماده طعمی ترش مزه و ملایم را در مربا ها ایجاد می کند.

اسید فسفریک خوراکی و تولید محصول های لبنی: از اسید فسفریک خوراکی در تولید محصول های لبنی نیز استفاده می شود. نمک اسید فسفریک خوراکی برای اصلاح پروتئین ها و تغییر سطح pH محصول ها در جهت بهبود کیفیت آن محصول هااستفاده می شود. نمونه هایی از فرآورده های لبنی که از اسید فسفریک خوراکی در تولید آن ها استفاده می شود، شیر، کره، دوغ و پنیر های کلوچه هستند.

ماده های افزودنی غذایی: اسید فسفریک خوراکی به عنوان یک افزودنی غذایی شناخته شده است. برخی از ماده های افزودنی غذایی که تولید آن ها بر پایه اسید فسفریک است عبارت اند از: دی کلسیم فسفات ، هگزا متافسفات ، سدیم فسفات و فسفات تری کلسیم،. پودرهای پخت میله های غلات، آب های طعم دار، نوشیدنی های بطری،انواع مختلف گوشت های فرآوری شده.

ذخیره سازی و نگه داری اسید فسفریک خوراکی:

اسید فسفریک خوراکی هنگام تماس با فلزات می تواند خوردگی ایجاد کند. اسید فسفریک خوراکی بایستی در فضای خنک، خشک و دارای تهویه مناسب با محدوده دمای طبیعی نگهداری شود زیرا باید از نگه داری این ماده در فضایی با درجه حرارت بالا اجتناب کرد. در نتیجه بایستی از تابش نور مستقیم خورشید به اسید فسفریک خوراکی نیز جلوگیری کنید.

اسید فسفریک خوراکی در بسته بندی با سطل پلاستیکی پلی اتیلن با پوشش داخلی و خارجی مهر و موم شده است. باید نام محصول، مشخصات، وزن خالص، علائم مواد خورنده خوراکی بر روی بسته بندی مشخص شود. این ماده باید در یک انبار خنک ذخیره شود و در فصول سرد از یخ زدگی آن جلوگیری شود.

روش های تولید اسید فسفریک خوراکی:

سه روش برای تولید این اسید وجود دارد: فرآیند حرارتی، فرآیند مرطوب و فرآیند در کوره پختن. در تمام این فرآیندها، مهم است که اطمینان حاصل شود که استخراج حلال در انتهای کار و زمان استفاده ترکیبات آرسنیک از محلول حذف شده باشند. حذف آرسنیک چیزی است که تضمین می کند که این اسید دارای درجه غذایی است.

خطر های رایج در استفاده از فسفریک اسید:

در حقیقت داشتن فسفر بیش از حد کافی رایج تر از کمبود آن در بدن است. فسفر به طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت می شود و هم چنین از اسید فسفریک خوراکی به عنوان یک افزودنی بسیار رایج استفاده می شود ، بنابراین بیشتر افراد به اندازه کافی در رژیم غذایی خود فسفر را قرار می دهند.

مسلما بدن شما به عنصر فسفر نیاز دارد ، اما مصرف بیش از حد این عنصر می تواند مشکل های فراوانی را برای بدن شما ایجاد کند. منبع های مطالعاتی معتبر نشان می دهند که مصرف بیش از حد از اسید فسفریک خوراکی می تواند شما را در معرض خطر های جدی پوکی استخوان ها و انواع بیماری های قلبی قرار دهد. عنصر کلسیم و عنصر فسفر برای تشکیل و حفظ دندان ها و استخوان های سالم با یکدیگر همکاری می کنند و هر دو برای این کار لازم اند، به همین دلیل برای مؤثر بودن مواد معدنی باید در مصرف آن ها دقت کرده و تعادل برقرار کرد.

مصرف بیش از حد فسفر می تواند مقدار کلسیم موجود در بدن را بسیار کاهش دهد و منجر به از بین رفتن و یا ضعیف شدن استخوان ها شود. همچنین می تواند توانایی های بدن شما را در استفاده از دیگر مواد معدنی، مانند آهن، روی و منیزیم زیر سوال ببرد. اگر به عنوان یک ماده شیمیایی با اسید فسفریک(هر دو نوع خوراکی و صنعتی) تماس پیدا کنید اسید فسفریک می تواند برای شما بسیار خطرناک باشد. دودهای سمی این ماده می توانند پوست ، چشم ها و سیستم تنفسی شما را تحریک کند.

ایمنی در اعتدال است:

مقدار توصیه شده فسفر مورد نیاز روزانه برای عملکرد طبیعی بدن انسان حدود 700 میلی گرم می باشد. می توانید این مقدار فسفر را به راحتی از منابع غذایی طبیعی دریافت کنید. غذاهایی که دارای پروتئین بالایی هستند (به عنوان مثال گوشت، لوبیا، تخم مرغ، مرغ و ماهی ها) نیز از نظر وجود فسفر بسیار غنی هستند. این بدان معنی است که اسید فسفریک اضافی که از مصرف مواد غذایی فرآوری شده و سودا به دست می آیداحتمالاً بیشتر از نیاز روزانه بدن خواهد بود، به همین دلیل بهتر است در مصرف این دسته غذا ها اعتدال را رعایت کرد.

نمایش