اسید بوریک

اسید بوریک

در این مقاله از سایت پترو کیمیای آکام درباره فروش اسید بوریک توضیح دادیم همراه ما باشید.


اسید بوریک چیست؟

اسید بوریک، یک اسید معدنی است که در حوزه کشاورزی، رشد گیاهان و مراحل تولید محصولات زراعی، نقش بسزایی ایفا می کند. وجود این اسید در خاک به طور مستقیم بر روی فرآیند های رشد گیاهان نظیر متابولیسم اسید های نوکلئیک و کربوهیدرات ها، رشد طولی ریشه، جوانه زنی و افزایش تحمل گیاه در برابر خشکی و سرمای شدید، تأثیر دارد.

اسید بوریک ترک اغلب به شکل بلور های بی رنگ و یا پودر های سفید رنگ یافت می شود. این نوع اسید از انواع محلول در آب است.

نوع معدنی اسید بوریک ساسولیت نام دارد.

این اسید در منطقه های خاص آتش فشانی نظیر توسکانی، جزیره های لیپاری و منطقه نوادا به طور طبیعی یافت می شود.

این ماده اغلب به صورت ترکیب شده با بخار های خارج شده از حفره های روی زمین، و هم چنین به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده بسیاری از ماده های معدنی نظیر بوراکس ها، بوراسیت ها، بورنتروکائیت ها و کلمنیت ها نیز می باشد.

هم چنین گزارش هایی از وجود اسید بوریک ترک در آب دریا و نمک های دریا نیز وجود دارد. هم چنین این ماده در بسیاری از گیاه ها و تقریبا در تمامی میوه ها پیدا می شود.

اسید بوریک به دلیل خواص منحصر به فرد و فوق العاده اش در صنایع مختلف و گوناگون استفاده می شود. اسید بوریک یا ارتو بوریک یک اسید ملایم و ضعیف است که برای گندزدایی و ضد عفونی کردن و استفاده می شود.

اسید بوریک یک ماده بی بو، سفید رنگ به همراه مزه ای تلخ است این ماده دارای سیستم تبلور خاص )مونوکلینیک( می باشد. جرم آن 61.831 گرم بر مول می باشد. بر اساس معادله ها حل شدن یک مول از اسید بوریک ترک باعث آزاد شدن یک مول هیدروژن اسیدی می شود.


تاریخچه پیدایش اسید بوریک

Wilhelm Homberg اولین شخصی بود که این ماده را تولید کرد. این ماده را با نام نمک Homberg نیز می شناسند و با مطالعه ی دانشمندان و پیشرفت علم فواید این ماده نیز کشف شد و از آن در زمینه های پزشکی و سایر زمینه ها استفاده کردند.


تهیه و تولید اسید بوریک ترک

اسید بوریک معمولا به کمک یکی از روش های زیر تولید می شود:

واکنش اسید بوریک ترک با اسید سولفوریک در محلول آبی می تواند بوریک اسید را به وجود آورد.

این ماده نیز از واکنش بوراکس با اسید های معدنی همچون اسید هیدروکلریک تولید می شود.

خطرات اسید بوریک چه مواردی می تواند باشد:

• در فضا های بسته باعث ایجاد سمی در هوا می شود

• در صورت تماس تنفسی موجب سرفه و گلو درد می شود

• در صورت تماس پوستی موجب قرمزی و سوزش در محل می شود

• در صورت تماس با چشم موجب خشکی چشم می شود

• در صورت گوارش و خوردن آن موجب دل درد، اسهال، استفراغ، تهوع و خارش می شود

پیشنهاد مطالعه : قیمت اسید بوریک کشاورزی 


پیشگیری از خطرات اسید بوریک

• در صورت استفاده از اسید بوریک ترک برای جلوگیری از تماس با چشم و پوست از عینک و دستکش استفاده نمایید.

• در صورت نگهداری از اسید بوریک در موانی باز و دارای تهویه نگهداری شود. (به دلیل سمی بودن آن

• در صورت خوردن غذا حین کار در محیط اسید بوریک از غذا خوردن و سیگار کشیدن بپرهیزید.


اسید بوریک


کاربرد های اسید بوریک 

از اسید بوریک در زمینه های مختلفی استفاده می شود، که چند نمونه را نام می بریم. در صنایع چوب، در زمینه کشاورزی، محصولات شوینده، در شیشه سازی، مواد ضد آتش، سرامیک سازی می باشد که در ادامه به توضیح مختصری در مورد آن ها می پردازیم.

یکی از خواص مهم اسید بوریک و آنتی باکتری و آنتی قارچ بودن آن است. به همین دلیل از آن برای دارو سازی و تولید دارو های ضد قارچ و آنتی باکتری است . دارو هایی که دارای این ماده اند بیشتر برای تنظیم PH و از بین بردن خشکی چشم می شود. از اسید بوریک ترک برای از بین بردن قارچ ها، حشرات و عاملی نگهدارنده چوب های خام در مقابل انواع حشرات و قارچ ها است.

یکی از مهم ترین خواص اسید بوریک استفاده از آن در صنعت کشاورزی است. اسید بوریک ماده ضروری برای رشد و تقویت گیاهان است. در مقادیر پایین این ماده برای تقویت و رشد گیاهان و ثمر دهی محصولات کشاورزی و در مقادیر زیاد برای از بین بردن آفات، حشرات و علف کش استفاده می شود و همچنین رشد باکتری ها و حشرات را کنترل می کند و با استحکام دادن دیواره سلولی گیاهان باعث افزایش فرایند جذب و فتوسنتز آن می شود و با کاهش تبخیر در برگ گیاهان از کمبود آب در گیاهان جلوگیری می کند.

از اسید بوریک برای پایداری آنزیم ها در شوینده ها، که به سه شکل مایع ظرفشویی، مایع دستشویی و مایع لباسشویی استفاده می شود.در فرایند تولید شیشه این ماده خواص زیادی دارد مانند تولید شیشه های آزمایشگاهی مقاوم در برابر شوک های الکتریکی، صفحات شیشه ای مستحکم (RFG) و تولید شیشه های عایق در برابر سرما و گرما (IFG) است.

اسید بوریک با داشتن ذرات نمک های بور در هنگام انرژی و حرارت (مانند آتش سوزی) آب را ترشح و جذب میکنند و باعث کاهش شعله ور شدن می شود.در صنعت کاشی و سرامیک سازی بورات ها باعث کاهش انبساط حرارتی می شوند.

در برابر گرما و سرما از کاشی و سرامیک محافظت می کند و همچنین باعث جلا و براقی کاشی، سرامیک و ظروف لعاب دار می شوند.


کاربرد های دارویی و آرایشی اسید بوریک:

اسید بوریک یک ضد عفونی کننده و هم چنین نوعی اسید ضعیف می باشد، این اسید مانع از رشد و حضور انواع مختلف میکرو ارگانیسم های خارجی در سطح های رویی بدن انسان می شود.

از این ماده پر کاربرد معمولا در شست و شوی لنز های چشمی، ضد عفونی کننده های چشم، دارو های واژینال، انواع پودر های بچه، دارو های ضد پیری و کاربرد های خارجی از این دست اشاره کرد.


کاربرد های اسید بوریک در تولید انواع مکمل های غذایی:

اسید بوریک و سایر انواع بورات ها را به عنوان نوعی افزودنی حاوی منبع های عنصر بور به مکمل های غذایی اضافه می کنند.

هم چنین تصور می شود که عنصر بور دارای خاصیت های فراوانی در ارتقای سلامت استخوان ها و دندان ها و مفصل ها و هم چنین دارای خاصیت های زیادی در زمینه پیشگیری از بروز بیماری هایی نظیر انواع آرتروز ها می شود.

البته نکته ای که بهتر است در نظر گرفته شود این است که خاصیت های درمانی و بهداشتی عنصر بور به طور کامل بررسی و اثبات نشده اند و اطلاعاتی که در دسترس هست ممکن است صرفا به عنوان ادعایی از طرف شرکت های تولید کننده قرص ها، کپسول ها و مکمل های اسید بوریک باشد، به همین دلیل، نباید از این ماده به صورت مستقیم برای مورد های درمانی استفاده کرد.


اسید بوریک


تولید اسید بوریک

اسید بوریک را می توان از واکنش بوراکس( سدیم تترا بورات دکا هیدرات) با یکی از انواع اسید های معدنی نظیر هیدرو کلریک اسید به دست آورد.

Na2B4O7·10H2O + 2 HCl → 4 B(OH)3 [or H3BO3] + 2 NaCl + 5 H2

این ماده هم چنین به عنوان یکی از مواد جانبی در هیدرولیز تری هالید های بور و دیبران تشکیل می شود.

B2H6 + 6 H2O → 2 B(OH)3 + 6 H2

BX3 + 3 H2O → B(OH)3 + 3 HX (X = Cl, Br, I)

اسید بوریک در آب جوش حل می شود. هنگامی که این ماده به دمای بیش از 170 درجه سانتی گراد می رسد، آب بدن انسان را خشک می کند و تشکیل نوعی اسید به نام اسید متابریک (HBO) می دهد.

H3BO3 → HBO2 + H2O

اسید بوریک نقش بسیار قابل توجهی در جذب صدا هایی با فرکانس پایین در آب های دریا ایفا می کند.

توجه کنید، اسید بوریکدر صورت مصرف بیش از اندازه و در صورت بلعیدن حجم زیادی از آن سمی و کشنده است. این ماده می تواند موجب ایجاد نارسایی در کلیه ها و یا حتی در موارد شدید تری موجب از کار افتادن آن ها شود.


• جلوگیری از تولید آتش

اسید بوریک از انتشار گاز های قابل احتراق در اثر سوختن مواد سوختی و سلولزی نظیر پنبه، چوب، و محصول های با پایه چوب جلوگیری می کند.

اسید بوریک هم چنین برای کاهش هرچه بیشتر شدت احتراق، مولکول های آب موجود در پیوند های شیمیایی را آزاد می کند.

فوتون ها، تشک ها، مبلمان و اثاث منزل و لوازم داخلی، عایق و تخته گچ از وسیله هایی هستند که در ساخت آن ها از اسید بوریک استفاده می شود.

مواد و لوازم پلاستیکی، روکش ها و عایق ها، و سایر محصل ها و منسوجات صنعتی نیز حاوی مقادیر اسید بوریک می باشند تا مقاومت این وسیله ها در برابر شعله و حریق تا حد ممکن بالا رود.


• شیشه ها و فایبر گلاس ها

شیشه ها و فایبرگلاس ها، بورسیلیکات ها و سایر شیشه های مخصوص برای افزایش مقاومت شیمیایی و مقاومت در برابر حرارت شیشه به اسید بوریک و سایر بورات های مشابه متکی هستند.

مقاومت لامپ های هالوژن ، اجاق گاز ، شیشه های مایکروویو ، شیشه های آزمایشگاهی و بسیاری از وسایل شیشه ای روزمره با افزودن اسید بوریک بالا می برند.

اسید بوریک همچنین در فرآیند فیبر سازی شیشه های فایبرگلاس، که در عایق فایبرگلاس و همچنین در فایبر گلاس های نساجی (ماده ای از پارچه مانند که معمولاً در چوب اسکی ، تخته مدار و سایر کاربرد های مشابه مورد استفاده قرار می گیرد) نیز کاربرد دارد.

نمایش