کاربرد اسید سیتریک در جداسازی فلز روی از پسماند صنایع فلزی

کاربرد اسید سیتریک در جداسازی فلز روی از پسماند صنایع فلزی

گرید صنعتی اسید سیتریک در بسیاری از واکنش های شیمیایی در صنایع استفاده می شود؛ این ماده هم به عنوان یک واکنشگر و هم به عنوان یک حلال استخراج کننده در صنایعی نظیر ریخته گری و ذوب به کار می رود. یکی از مهم ترین موارد کاربردی اسید سیتریک که اهمیت علمی و اقتصادی دارد، استفاده از آن برای استخراج فلز روی از پسماندهای فلزی کوره های القایی در صنایع ریخته گری است.

استفاده از اسید سیتریک به عنوان حلال استخراج کننده فلز روی در کاربرد فوق، دلیلی بر اهمیت بازیافت روی از پسماندهای صنعتی است. این امر به دو دلیل اهمیت دارد؛ اول آنکه فلز روی در مقادیر غیر استاندارد، به عنوان یک عامل آلاینده زیست محیطی محسوب می شود و دوم آنکه بازیابی فلز روی از منابع دور ریز صنعتی می تواند بازارهای مصرف این فلز را تأمین کند.




اهمیت بازیابی فلز روی از پسماند کوره های القایی با استفاده از اسید سیتریک چیست؟

فلز روی جزو انواع فلزات غیرآهنی محسوب می شود و در ساخت قطعات مختلف، تهیه مواد دی الکتریک، لحیم کاری، ساخت باتری و ... کاربرد دارد. این فلز به طور طبیعی به صورت کانی به شکل ترکیبات سولفیدی و اکسیدی وجود دارد. برای استفاده از فلز روی به صورت خالص باید فرآیندهای جداسازی و استخراج بر روی کانی ها انجام گیرد. در حقیقت استفاده از اسید سیتریک به عنوان حلال، میزان روی بیشتری را می تواند تأمین کند.

بسیاری از فرآیندهای متالورژی که برای استخراج فلز روی از کانی های آن انجام می شوند از لحاظ هزینه، زمان، مشکلات زیست محیطی و خلوص پایین محصول، دارای معایب زیادی هستند. واکنش های انحلال پذیری روی در برخی اسیدها نظیر اسید سیتریک و اسید سولفوریک، روش جدیدی است که مشکلات فوق را برطرف کرده و در حال حاضر به عنوان یک راهکار مؤثر برای بازیافت فلز روی از پسماندهای کوره القایی مورد توجه قرار گرفته است.



مزیت های استفاده از روش انحلال پذیری فلز روی در اسید سیتریک برای بازیافت روی در متالورژی چیست؟


انحلال فلز روی دراسید سیتریک، مزیت های زیادی دارد. اصلی ترین و مهم ترین دلیل اجرا این روش، مقرون به صرفه بودن آن است. این روش جدید، بسیاری از هزینه های اجرا را کاهش می دهد و در ثانی، فلز روی که با این شیوه به دست می آید دارای درصد خلوص بالاتری است. روش استخراج فلز روی با انحلال در اسید سیتریک، آلودگی کمتری برای محیط زیست تولید می کند.

طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، انحلال پذیری روی را می توان در حلال های اسیدی و حلال های قلیایی انجام داد؛ حلال هایی نظیر اسید سیتریک، هیدروکلریک اسید و اسید سولفوریک، حلالهای اسیدی هستند و آمونیاک و هیدروکسید سدیم، نمونه هایی از قلیاهای قوی در این روش می باشند.

یکی دیگر از مزیت های اجرای روش انحلال فلز روی در اسید سیتریک به منظور استخراج، کاهش اثرات آلودگی محیط زیست ناشی از منابع ثانویه تولید فلز روی است. باطله ها و پسماندهای صنایع ریخته گری، ذوب فلزات و کوره های القایی، نمونه هایی هستند که در پسماند آنها مقادیر قابل توجهی از فلز روی وجود دارد. این روش می تواند فلز روی را از پسماندها جدا کرده و از آلودگی های زیست محیطی بکاهد.

مراحل استخراج فلز روی با اسید سیتریک از باطله کوره های القایی چیست؟

اسید سیتریک و سایر اسیدها نظیر اسید سولفوریک، هیدروکلریک اسید، کلرید آمونیوم و هیدروکسید سدیم، موادی هستند که برای انحلال روی به کار می روند اما از این میان، اسید سولفوریک و اسید سیتریک، کاربردی تر و مقرون به صرفه تر بوده و آلایندگی کمتری دارند. برای این روش، مقادیر معینی از باطله کوره القایی در حجم مشخصی از اسید سیتریک حل می شود. پس از انجام مراحل آماده سازی روی نمونه های مربوطه، محلول نهایی برای سنجش میزان دقیق فلز روی، توسط دستگاه جذب اتمی و XRD ، ارزیابی می شوند.



دیدگاه کاربران

دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟

شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.




نیاز به مشاوره دارید؟

بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند

مطالب مشابه