اگر اسید بوریک به خاک اضافه شود می تواند از رشد جانوران موذی خاک مانند موریانه ها جلوگیری کند. این مطلب به بررسی اثر بوریک اسید بر نابودی موریانه ها در خاک اختصاص دارد.
چرا موریانه ها برای خاک کشاورزی مضر هستند؟
موریانه ها دسته ای از حشرات هستند که به صورت گروهی و اجتماعی زندگی می کنند. در گروه موریانه ها کارها میان دسته های مختلف، تقسیم می شود و هر گروه، وظیفه معینی را بر عهده می گیرد. انواع موریانه جزو آفات زمین های کشاورزی، محصولات چوبی و سلولزی به شمار می روند و معمولاً می توان جمعیت زیادی از آن ها را در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری پیدا کرد. شهرهایی که در این شرایط آب و هوایی هستند به شدت در خطر حمله موریانه ها به چوب و محصولات کشاورزی می باشند.
موریانه هایی که در نواحی گرمسیری در خاک زندگی می کنند، لانه های فشرده کوچکی را در زیر سطح خاک برای خود می سازند؛ این لانه ها دقیقاً از مواد سلولزی و لیگنین چوب توسط موریانه ها ساخته می شوند. برخی از گونه های موریانه می توانند به قدری فعال باشند که بر روی دیواره و سقف خانه ها یا روی تنه درختان لانه سازی کنند. به این ترتیب، از بین بردن گروه آن ها کار بسیار دشواری خواهد بود.
از بین بردن موریانه هایی که در زیر خاک زندگی می کنند سالانه هزینه های زیادی را متحمل می کند. به نظر می رسد بهترین روش برای حذف فعالیت اجتماع موریانه ها در خاک، استفاده از مواد شیمیایی نظیر اسید بوریک یا برخی روش های تیمار خاک باشد. استفاده از انواع سموم یا طعمه گذاری نیز در این راه، مؤثر می باشد.
روش های از بین بردن موریانه های خاک چیست؟
بیش از نیم قرن است که از انواع موریانه کش ها برای دفع این آفات از اماکن و خاک استفاده می شود. سموم موریانه کش، مواد شیمیایی بر پایه ترکیبات کلردار هستند که با نام سموم کلره آلی نیز شناخته می شود. در سال های 1980 تا 2000 میلادی، تحقیقات زیادی بر روی این سموم و اثرات ناشی از آن بر محیط زیست انجام شد؛ نتایج حاکی از آن بودند که سموم موریانه کش کلره خطرات آلایندگی برای محیط زیست و انسان ها ایجاد می کنند.
برای حل این مشکل، سموم دیگری به بازار معرفی شدند که برای از بین بردن موریانه ها به کار می رفت؛ برخی از این سموم در آب نامحلول بودند و به همین دلیل، مورد استقبال قرار نگرفتند. در همین راستا، ترکیبات حاوی عنصر بور مانند اسید بوریک و نمک های بورات برای این هدف انتخاب شدند.
اسید بوریک چگونه می تواند موریانه های خاک را از بین ببرد؟
اسید بوریک، بوراکس و نمک های بور در غلظت های بسیار کم قادر هستند ترکیبات سلولزی را به مواد قندی و مشتقات آن ها تبدیل کنند؛ به این ترتیب، مواد غذایی از دسترس موریانه ها خارجی می شود، آن ها گرسنه می مانند و در نهایت، تلف شده و از بین می روند. بورات ها اثرات دفع کنندگی قوی بر موریانه های خاک دارند و به این ترتیب می توان آن ها را نوعی تقویت کننده خاک به شمار آورد.
تحقیقات زیادی در زمینه تأثیرات اسید بوریک بر روی زندگی موریانه ها در خاک انجام شده است؛ اسید بوریک می تواند فرآیند لانه سازی و تونل زنی موریانه در خاک را متوقف کند. با این ترکیب اسیدی، موریانه ها به طور کامل از خاک حذف می شوند. این روش برای موریانه ها مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری نی کاربرد دارد.
برای دفع موریانه های خاک با اسید بوریک باید از مواد شیمیایی و سمومی استفاده کرد که هیچ خطری برای محیط زیست ایجاد نکنند. اسید بوریک یک ترکیب کم خطر برای محیط زیست است. از این ماده در غلظت های بالا می توان برای کنترل و از بین بردن موریانه های خاک استفاده کرد. تونل زنی موریانه ها، آغازی برای لانه سازی است به این ترتیب، بوریک اسید می تواند تونل زنی را متوقف کرده و در نهایت موریانه ها را از بین ببرد.
دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟
شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.
نیاز به مشاوره دارید؟
بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند
مطالب مشابه