کاربرد اوره

کاربرد اوره

اوره یک ترکیب آلی است که از دو گروه آمین و یک گروه کربونیل تشکیل شده است. در سیستم آیوپاک، نام های متداول دیگری نظیر کربامید، کربونیل دی آمید، کربونیل دی آمین، دی آمینو متانال و دی آمینو متانون برای اوره بیان شده است. این ترکیب یکی از موادی است که به طور طبیعی در بدن افراد در متابولیسم سلولی تولید می شود. کربامید در صنایع مختلف، به ویژه تولید انواع کودهای کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.

اوره برای اولین بار در سال 1773 توسط یک شیمیدان فرانسوی به نام هیلاری رول کشف شد و روش سنتز آن به صورت آزمایشگاهی توسط فردی به نام فردریش وُهلر آلمانی در سال 1828 معرفی گشت. در واکنش شیمیایی که این دانشمند آلمانی معرفی کرد، سیانات آمونیوم و ایزوسیانات نقره در حضور مقادیر معینی از کلرید آمونیوم، منجر به تولید ترکیب شیمیایی اوره شد. نتایج این کشف علمی اهمیت زیادی داشت چرا که اولین ترکیب آلی بود که بدون حضور باکتری ها و واکنشگرهای زیستی و صرفاً با استفاده از مواد اولیه شیمیایی سنتز شد.




خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اوره

اوره که در حال حاضر به صورت صنعتی تولید می شود به شکل جامد سفید رنگ مورد استفاده قرار می گیرد. این جامد دارای جرم مولکولی 06/60 گرم بر مول است و چگالی آن برابر با 32/1 گرم بر سانتی متر مکعب می باشد. نقطه ذوب این ماده در حدود 133 تا 135 درجه سانتی گراد است. این ترکیب در دماهای مختلف در یک لیتر آب، دارای حلالیت های متفاوتی است؛ به طور مثال، حلالیت جامد سفید رنگ کربامید در دمای 20 و 80 درجه سانتی گراد در یک لیتر آب به ترتیب برابر با 1079 و 4000 گرم کربامید می باشد.

500 گرم از اوره جامد در یک لیتر گلیسرول حل می شود؛ 50 گرم از این ماده در یک لیتر اتانول و حدود 4 گرم از آن در یک لیتر استونیتریل قابل حل است. این ماده خاصیت اشتعال پذیری ندارد. ترکیبات دیگری نظیر تیواوره، هیدروکسی کربامید، کربامید پراکسید، اوره فسفات، استون، کربونیک اسید و کربونیل فلوراید، مهم ترین مشتقات مشابه با این ماده هستند. .

کاربردهای اوره

کاربردهای کشاورزی:

بیش از 90% اوره تولیدی در جهان در بخش کشاورزی مصرف می شود. از این ماده برای تولید انواع کودهای نیتروژن دار استفاده می گردد. این ماده دارای بیشتری مقدار ازت در میان سایر ترکیبات است. هنگامی که کود حاوی اوره به خاک اضافه می شود می تواند در خاک به آمونیاک و دی اکسید کربن تبدیل شود. آمونیاک توسط باکتری های موجود در خاک به نیترات تبدیل می شود که به راحتی توسط گیاهان قابل جذب است. تأثیر بسیار مهمی که این کودها در رشد گیاهان دارند، استقبال از آن ها را در بازار محصولات زراعی افزایش داده است.

اوره ترکیبی است که به مقدار زیاد در آب حل می شود لذا از این خاصیت در تولید مخلوط کودها می توان استفاده کرد. استفاده از این کودها در زمین های کشاورزی بستگی به میزان ازت موجود در خاک و نیاز گیاهان دارد. به طور متوسط، 40 تا 300 کیلوگرم از این کود برای یک هکتار از زمین کشاورزی مناسب است.

روش کوددهی با کودهای اوره، هم به صورت خشک و هم به صورت محلول در آبیاری زمین های کشاورزی اجرا می شود. اگر میزان این ترکیب در یک بخش معینی از خاک به بیش از میزان معمولی برسد، فرآیند جذب آن دشوار خواهد شد.

کاربردهای صنعتی:

اوره در صنایع مختلف به عنوان ماده اولیه برای تولید ترکیبات شیمیایی پر مصرف به کار می رود؛ صنایع تولید انواع پلاستیک، رزین های فرمآلدهید، تولید چسب، تولید سیانات پتاسیم، ترکیب نیترات اوره و کاهش دهنده آلاینده های اگزوز خودروها، مهم ترین موارد کاربردی این ماده هستند. .

روش تولید اوره در صنعت

اوره در صنعت از واکنش میان آمونیاک و کربن دی اکسید تحت فشار و دمای بسیار بالا به دست می آید. مقادیر زیادی از کربن دی اکسید در فرآیند آمونیاک سازی تولید می شود که در ادامه برای تولید کربامید مصرف می گردد.

به طور کلی مراحل تولید این ماده در واحدهای پتروشیمی به ترتیب عبارتند از: واحد ورود خوراک، واحد سنتز اوره، واحد تبخیر و خالص سازی و واحد دانه بندی. در واحد دانه بندی، این ماده به صورت گرانول های جامد تبدیل می شود و سپس به انبارها منتقل می گردد. در حال حاضر این ماده یکی از مهم ترین محصولات پتروشیمی جهان محسوب می شود که تقاضای زیادی در بازارها دارد.



دیدگاه کاربران

دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟

شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.




نیاز به مشاوره دارید؟

بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند