با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی و آب و هوایی و همچنین با در نظر گرفتن مسائل زیست محیطی، خاک و آب، دو اکوسیستم بسیار مهم طبیعت هستند که به شدت در عرض آلودگی و اثرات مخرب ناشی از آن قرار دارند. هر کدا از این دو مبحث، گسترده و متنوع هستند و توضیح هر کدام به تنهایی از حوصله این بحث است؛ به همین دلیل این مطلب را به موضوع اصلاح خاک های شور با اسید سولفوریک و میزان فروش اسید سولفوریک اختصاص داده ایم.
ارتباط میزان فروش اسید سولفوریک با اصلاح خاک های شور و قلیایی؛ ایجاد شرایط مناسب برای رشد گیاهان
در ابتدا لازم است ذکر کنیم فروش اسید سولفوریک با میزان مصرف آن برای اصلاح خاک های شور و یا قلیایی، ارتباط تنگاتنگی دارد. در اصطلاح بازار مواد شیمیایی، هر چه میزان تقاضا در بازار مصرف اسید سولفوریک بالاتر باشد، تولید و در نتیجه فروش اسید سولفوریک نیز بالاتر خواهد بود. به این ترتیب کشاورزان یا کارشناسان خاکشناسی که از این اسید برای اصلاح خاک های شور برای رشد گیاهان استفاده می کنند همواره باید از آخرین قیمت های این ماده آگاه باشند.
اجازه دهید در مورد خاک شور و دلایل ایجاد آن، کمی تخصصی تر صحبت کنیم. خاک شور به خاکی اطلاق می شود که میزان سدیم بسیار زیادی در آن وجود داشته باشد؛ ذرات سدیم به بافت خاک می چسبند و از انحلال سایر عناصر مغذی در خاک جلوگیری می کند؛ این عامل، رشد گیاهان را به خطر می اندازد. افزودن مقادیر معینی اسید سولفوریک به این نوع خاک ها، ترکیبات کلسیم دار را تولید می کند که به تدریج سدیم را جایگزین خود کرده و در اثر آبیاری از بافت خاک شور خارج می شوند.
فروش اسید سولفوریک با قیمت مناسب به کشاورزانی که با این مسأله مواجه هستند می تواند علاوه بر اینکه مقرون به صرفه باشد، زمینه را برای رشد گیاهان و کشت محصولات کشاورزی مرغوب تر فراهم سازد. اثرات اسید سولفوریک در تغییرات بافت خاک را می توان به مواردی همچون کاهش قلیائیت خاک، بهبود بافت خاک های رسی، بهبود تهویه خاک، اصلاح شوری و ... دسته بندی کرد.
آیا می توان اسید سولفوریک را بازیابی کرد؟
اصلاح خاک های شور، تنها یکی از معدود کاربردهای سولفوریک اسید است؛ فروش اسید سولفوریک در حوزه های مختلف دیگری نیز انجام می شود؛ به طور مثال، صنایع نفت و پتروشیمی یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان این ماده هستند که روزانه حجم زیادی از این اسید را در فرآیندهای خود استفاده می کنند. اما آیا میزان تولید یک منطقه با میزان مصرف صنایع آن همخوانی دارد؟
تولید و فروش اسید سولفوریک، یک منبع درآمدزایی برای هر کشور محسوب می شود؛ آمار صادرات و واردات این اسید معدنی، قابل توجه هستند و قیمت این اسید را به شدت کنترل می کنند. از لحاظ صنعتی، کشوری در فروش اسید سولفوریک موفق تر است که بتواند منابع مختلفی را برای تولید این ماده ایجاد کند؛ بازیابی سولفوریک اسید، یکی از این روش ها است.
استفاده از ترکیبات گوگرددار به عنوان ماده اولیه تولید اسید سولفوریک از هر منبعی که به دست آید می تواند برای تهیه صنعتی این اسید (بازیابی اسید سولفوریک) به کار رود. همین عامل می تواند حجم تولیدی سولفوریک اسید یک کشور را تحت تأثیر قرار دهد؛ به این ترتیب، فروش اسید سولفوریک نیز متحول خواهد شد.
مهم ترین منابع ترکیبات گوگرد دار برای بازیابی اسید سولفوریک، پسماندها، گازهای خروجی صنایع، گوگرد موجود در گاز طبیعی و گوگرد معدنی (درصد بسیار اندک) می باشند. البته با دانستن اینکه حضور گوگرد در محیط زیست می تواند اثرات نامطلوب ایجاد کند، بهترین راه برای افزایش فروش اسید سولفوریک، تعیین دقیق حجم مصرفی این ماده در صنایع مصرف کننده است.
با توجه به نکته فوق، کشاورزانی که قصد دارند از اسید سولفوریک برای اصلاح خاک های شور یا قلیایی استفاده کنند باید همواره توجه داشته باشند که میزان استاندارد این اسید را در زمین های کشاورزی استفاده کنند.
دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟
شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.
نیاز به مشاوره دارید؟
بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند
مطالب مشابه
اثر اسید سولفوریک در خوردگی لوله های بتنی
تنظیم PH محیط واکنش ها و تأمین پروتون مورد نیاز برای واکنش های استخلافی یا اکسایش – کاهش، مهم ترین مزیت استفاده از اسید سولفوریک در واکنش ها است. این ماده در دو گرید آزمایشگاهی و صنعتی در بازار موجود است. یکی از معایب این اسید، خورندگی بالای آن است. اگر مقادیر معینی از اسید سولفوریک وارد مجرای لوله ها شود، می تواند پدیده خوردگی در لوله ها را در پی داشته باشد. به دلیل اهمیت این موضوع، این بحث به بررسی اثرات اسید سولفوریک بر لوله های بتنی اختصاص داده شده است.
مطالعه بیشتر