دلیل استفاده از کود شیمیایی سولفات روی در خاک کشاورزی، کمک به رفع علائم کمبود روی است. اگر روی مورد نیاز گیاه در دسترس آن قرار نگیرد، عوارضی متعددی برای آن رخ می دهد.
سولفات روی به شکل کود شیمیایی کشاورزی
سولفات روی به شکل کود شیمیایی کشاورزی، عناصر مورد نیاز گیاهان را در اختیار آن ها قرار می دهد. بسیاری از فعالیت های حیاتی گیاهان نظیر فعالیت های آنزیمی، سنتز هورمون های رشد و تولید مثل، در حضور مقادیر کافی از عنصر روی انجام می گیرد. آنچه در مورد کودهای شیمیایی حاوی سولفات روی اهمیت دارد، شرایط مناسب فعالیت این کود در خاک است.
کودهای شیمیایی سولفات روی در خاک های آهکی و دارای خاصیت قلیایی نمی توانند به خوبی توسط گیاه جذب شوند. مقدار مورد نیاز کود روی در خاک به شرایط خاک و نوع گیاه بستگی دارد. متخصصان گیاه شناسی و کشاورزی، میزان دقیق مصرف این کودها برای گیاه را با توجه به شرایط موجود، تعیین می کنند.
کودهای شیمیایی سولفات روی تک آبه (منو هیدراته)
یکی از ترکیباتی که به طور گسترده در صنایع تولید کودهای شیمیایی استفاده می شود، سولفات روی تک آبه است. به طور کلی، سولفات روی دارای 1 تا 7 مولکول آب در ساختار خود است. هر یک از این حالت های مولکولی دارای یک خاصیت فیزیکی و شیمیایی می باشند.
سولفات روی تک آبه مورد نیاز برای تولید کودهای شیمیایی در آب، محلول بوده و دارای درصد خلوص بالا می باشد. این ترکیب در شکل ظاهری به صورت پودر کریستالی جامد وجود دارد. وزن مولکولی این ترکیب، 47/179 گرم بر مول است. این ماده در دمای 740 درجه سانتی گراد ذوب می شود و سپس تجزیه می گردد.
علاوه بر تولید کودهای شیمیایی از سولفات روی در تولید مکمل خوراک دام، تولید محلول های الکترولیت، رنگ های صنعتی و نگهدارنده در دباغی و همچنین داروسازی استفاده می شود.
فواید استفاده از کودهای شیمیایی حاوی سولفات روی
استفاده از کودهای غنی از روی برای گیاهان فواید زیادی دارد؛ این کودها میزان محصولات کشاورزی را افزایش می دهند و میزان PH خاک را در حد متعادل تنظیم می کنند. حضور کودهای غنی از روی موجب می شود سبزی برگ گیاهان حفظ شود. از طرفی دیگر، استفاده از این کودها به دوام، پایداری و مقاومت گیاه در برابر شرایط بد آب و هوایی مانند سرمای شدید، کمک زیادی می کند.
اگر از کودهای شیمیایی سولفات روی برای درختان میوه استفاده شود، رشد آن ها بهتر می شود و میوه ها تا پایان فصل به درخت باقی می مانند. ایجاد ظاهر مناسب میوه ها از دیگر مزیت های کودهای سولفات روی است. این کودها از رشد انبوه علف های هرز در محوطه رشد گیاهان و زمین های کشاورزی جلوگیری می کنند.
ضرورت استفاده از سولفات روی در کودهای شیمیایی چیست؟
کودهای سولفات روی به عنوان کودهای میکرونیزه در بازار شناخته می شوند و معمولاً دارای عناصر ریزمغذی برای گیاهان می باشند. این کودها در اطراف گیاهان ریخته می شوند تا روی مورد نیاز را در اختیار آن ها قرار دهند. هرچه حلالیت کودهای شیمیایی در خاک بیشتر باشد، میزان دسترسی گیاهان به آن ها بیشتر خواهد بود. علاوه بر سولفات روی، سایر عناصر مانند پتاسیم، نیتروژن و فسفر هم در کودهای شیمیایی وجود دارند.
دلیل استفاده از کود شیمیایی سولفات روی در خاک کشاورزی، کمک به رفع علائم کمبود روی است. اگر روی مورد نیاز گیاه در دسترس آن قرار نگیرد، عوارضی همچون اختلال در رشد ساقه، چروکیدگی برگ های انتهایی، سفید شدن برگ ها، سوختگی و ریزش برگ گیاهان به وجود می آیند.
جالب است بدانید سولفات روی، تنها ترکیب شیمیایی نیست که به عنوان کود شیمیایی استفاده می شود؛ سایر مشتقات حاوی عنصر روی نیز برای مصارف کشاورزی به کار می روند. موادی نظیر کربنات روی، اکسید روی و سولفید روی، نمونه هایی از این کودها هستند.
نحوه مصرف سولفات روی به عنوان کود شیمیایی برای محصولات کشاورزی
به طور کلی کودهای شیمیایی سولفات روی را می توان هم به صورت پودر جامد و هم به صورت محلول مایع استفاده کرد. اگر این نمک سولفات به صورت محلول هایی با غلظت مشخص تهیه گردد، استفاده از آن بسیار ساده تر خواهد بود.
کودهای شیمیایی سولفات روی مایع را می توان به راحتی بر روی برگ ها یا ساقه ها اسپری کرد و یا به قسمت های معینی از خاک افزود. محلول بودن کود روی، میزان جذب آن توسط گیاه را آسان تر می کند. تمام محصولات باغداری، درختان میوه، گندم، جو، ذرت و ... را می توان توسط کود مایع سولفات روی، تیمار کرد.
دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟
شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.
نیاز به مشاوره دارید؟
بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند