این نوع پاک کننده ها، جرم ها را آهسته در خود حل میکنند و معمولا اثر خورندگی ندارد. سدیم متا سیلیکات، سدیم پیرو فسفات، سدیم هگزا متا فسفات و سدیم تری فسفات از جمله این شوینده ها میباشند.
سود پرک:
در این مقاله از سایت پترو کیمیای آکام درباره روش استفاده از سود پرک توضیح دادیم همراه ما باشید.
سود پرک:
سود پرک یا سود سوزآور با نام علمی سدیم هیدروکسید، حالت جامد کاستیک سودا مایع بوده و به عنوان یک ماده قلیایی قوی و خاصیت واکنش پذیری بالایی که دارد، از مواد شیمیایی پرکاربرد در صنعت است.سود پرک ، ماده جامد بی بو، غیر فرار و به شکل بلورهای سفید و شفاف می باشد که خاصیت خورندگی آن بالا بوده و رطوبت هوا را خیلی سریع به خود جذب می کند. این ماده شیمیایی، محلول در آب می باشد و از تجزیه شیمیایی سدیم کلراید بدست می آید. زمانی که این ماده در آب حل شود یا با اسید خنثی گردد، گرمای زیادی تولید می کند.
سود پرک معمولا در کشورهایی که صنعت پتروشیمی قوی دارند، تولید میشود. این ماده شیمیایی، در صنایع تولیدی و خدماتی به کار میرود به همین دلیل در کشورهایی که سود پرک تولید میشود، علاوه بر تامین نیازها، ارزآوری خوبی برای آن کشور به همراه دارد. امروزه کشورهایی که بیشترین میزان سود پرک در جهان را تولید میکنند، عبارتند از: چین، آمریکا، بعضی کشورهای اروپایی، ایران، شرق آسیا و خاورمیانه.
در جهان سالانه حدود 60 میلیون تن سود پرک و سود مایع تولید میشود. کارخانه هایی بسیار بزرگ در کشور چین، اروپا، آمریکا وجود داشته که در سال میلیون ها تن سود پرک و کاستیک سودا مایع تولید میکنند.
سود کاستیک پرک توان زیادی در هیدرولیز مولکول های چربی داشته و به همین علت برای تولید شامپو، صابون و مواد چربی استفاده میشود.
سود پرک خاصیت قلیایی زیادی دارد و از آن جهت خنثی کردن اسیدها، تولید انواع نمک و به عنوان تنظیم کننده PH استفاده میشود. این قلیا حل کننده مناسبی برای جرم آلی بوده و تا حدی از خاصیت میکروب کشی برخوردار است. برای پوست دست به شدت مضر میباشد و خاصیت خورندگی دارد. سود پرک مصارف زیادی داشته و تقریبا پایه بیشتر شوینده های قلیایی میباشد.
سدیم کاستیک پرک، یک نوع نمک یونی شامل یون مثبت سدیم و یون منفی هیدروکسید به صورت NaOH میباشد. یکی دیگر از ویژگی های سود پرک این است که گاز کربن دی اکسید و رطوبت موجود در هوا را جذب میکند. این ماده در اثر واکنش با اسیدهای دارای پروتون، آب و نمک اسید تولید میکند. به عنوان مثال در اثر واکنش با هیدروکلریک اسید، سدیم کلرید تولید میکند. واکنش اکسیدهای اسیدی از جمله گوگرد دی اکسید با کاستیک سودا بسیار مورد توجه قرار میگیرد چون در صنایع پتروشیمی جهت سولفورزدایی اهمیت زیادی دارد.
بیشترین قلیا بکار رفته در صنعت شویندههای قلیایی، سود پرک میباشد. به این علت که مواد آلی را تا حد بالایی در خود حل میکند. این ماده شیمیایی میتواند طی واکنش با چربی، آن را در آب قابل حل کند. فسفات ها نقش نرم کنندگی آب را داشته و پلی فسفات ها برای متفرق کردن و جلوگیری از خوردگی موثر هستند.
موارد مهم در پاک کننده های قلیایی
موارد مهم در پاک کننده های قلیایی
در مورد پاک کننده های قلیایی باید مواردی را در نظر گرفت از جمله:
شکل پاک کننده ها از جهت مایع یا پودری بودن
در مورد انواع مایع باید نقطه انجماد را در نظر گرفت
قابلیت کف کنندگی ماده (کم، زیاد، بدون کف کردن)
نوع مصارف
محلول 1%PH
خاصیت خورندگی (جلوگیری از خوردگی سطوح استیلی)
قیمت در ازای میزان مصرف
در آب موثر بودن
نقطه انجماد
ملزومات دمای آب و زمان استفاده
دسته بندی پاک کننده های قلیایی از نظر قدرت قلیائیت
دسته بندی پاک کننده های قلیایی از نظر قدرت قلیائیت
• پاک کننده های قوی:
قدرت حل کنندگی این ترکیبات بالا بوده، بسیار خورنده هستند و به پوست آسیب میزنند. در اثر اختلاط با آب و افزایش حرارت به اطراف پاشیده میشوند که باید مراقب بود. سود پرک (سدیم هیدروکسید یا سود کاستیک) و سیلیکات های دارای اکسیدهای نیترو مثل دی اکسید سیلیکون، نمونه هایی از این موارد می باشد. سیلیکات ها را برای این که قابلیت آبکشی افزایش یابد و اثر خورندگی کم شود، اضافه می کنند. این شوینده ها جهت حذف جرم های سنگین آلی به کار رفته و روی رسوبات معدنی اثر ندارد.
• پاک کننده های متوسط:
این نوع پاک کننده ها، جرم ها را آهسته در خود حل میکنند و معمولا اثر خورندگی ندارد. سدیم متا سیلیکات، سدیم پیرو فسفات، سدیم هگزا متا فسفات و سدیم تری فسفات از جمله این شوینده ها میباشند. برای سطوح پوشیده شده با قلع، از سولفیت ها جهت جلوگیری از خوردگی استفاده میشود. چند بار میتوان از این شوینده ها استفاده کرد. این نوع شوینده ها تاثیر خوبی روی چربی میگذارند ولی روی مواد معدنی اثر زیادی ندارند.
• پاک کننده های ضعیف:
از این نوع شوینده های ملایم جهت شستن دستی تجهیزات استفاده میشود. تترا سدیم پیروفسفات و بیکربنات سدیم، نمونه هایی از این نوع شوینده می باشند. این ترکیبات از قابلیت نرم کنندگی آب برخوردار هستند.
دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟
شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.
نیاز به مشاوره دارید؟
بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند