اسید فرمیک چگونه تهیه می شود

اسید فرمیک چگونه تهیه می شود

این ماده شیمیایی باارزش، که به نام جوهر مورچه نیز معروف است، ساده‌ترین نوع اسید در میان گروه عظیم کربوکسیلیک اسید ها می باشد. این ماده شیمیایی را به صورت طبیعی از نیش حشراتی مانند مورچه و زنبور تهیه می کنند. در چند دهه اخیر با پیشرفت علم و علومی مانند شیمی، دانشمندان توانسته‌اند، این ماده شیمیایی را در آزمایشگاه نیز سنتز نمایند. ماده‌ای که باعث سوزش و تحریک پوست می شود، به صورت طبیعی در برگ گزنه است.




چگونه تهیه می شود؟

اسید فرمیک برای اولین بار در سال 1671 و توسط یک طبیعت شناس به نام جان ری و از تقطیر دسته‌ای از مورچه ها به دست آمد. اما سال ها بعد، این اسید را ژوزف گیلوساک از سنتز هیدروسیانیک نیز به دست آورد. یک سنتز آزمایشگاهی دیگر در سال 1855 از مونواکسید کربن به دست آمد. این روش در حال حاضر برترین و راحت‌ترین روش برای ساخت اسید فرمیک است. روش‌های صنعتی تهیه اسید فرمیک به سه روش صورت می‌گیرد.

• سنتز اسید فرمیک از متانول و مونواکسید کربن. این متد برجسته‌ترین روش تولید اسید فرمیک می‌باشد که حدود 65 درصد کارخانه ها، اسید فرمیک را به این روش تولید می کنند.

• سنتز اسید فرمیک از هیدرولیز اسیدی نمک فرمات. در این روش، ماده شیمیایی فرمات سدیم را به اسید فرمیک تبدیل می کنند. این روش یکی از قدیمی ترین راه های تولید اسید فرمیک می باشد و دارای معایبی مانند تشکیل سولفات سدیم به عنوان محصول جانبی می باشد.

• اکسیداسیون نرمال بوتان یا نفتا بوتان نیز از جمله روش های تولید این اسید می باشد. این روش یکی از عمومی ترین راه های تولید اسید فرمیک است و تقریباً 15 درصد از کارخانه های تولید اسید فرمیک، از این متد استفاده می نمایند. .

کاربرد های اسید فرمیک

اسید فرمیک هم در صنایع و هم برای آزمایشگاه‌ها استفاده می گردد. از ویژگی های این اسید قطبی، قدرت مخلوط شدن بالا با آب و سایر حلال های آلی قطبی است. این اسید به دلیل داشتن سر نا قطبی کربوکسیلیک، می تواند به مقدار کم نیز، در حلال های غیر الی نیز مخلوط شود.این اسید هم به حالت جامد بلوری و هم به صورت مایع مورد استفاده قرار می گیرد. حالت های مختلف این ماده به آن کاربرد های متفاوتی نیز می دهد. اما بیشتر از این ماده به عنوان ماده اولیه برای سنتز سایر ترکیبات مانند اسید استیک استفاده می شود. همچنین به دلیل ارزان بودن و قدرت ضد باکتریایی که دارد به عنوان آنتی باکتریال و مواد نگه‌دارنده برای غذای دام مورد استفاده قرار می گیرد. این کاربرد برای صنایع دام بسیار با ارزش بوده و در فصل زمستان برای نگهداری علوفه تازه و جلوگیری از کپک زدن آن ها، مقداری از اسید فرمیک را بر روی آن می پاشند. با این کار از فساد علوفه جلوگیری می کنند.

از دیگر کاربرد های دیگر اسید فرمیک استفاده آن در مبارزه با باکتری سالمونلا در مرغداری ها می باشد. همچنین به مقادیر اندک از آن برای جلوگیری از به وجود آمدن ضایعات در صنایع چرم‌سازی و نساجی استفاده می شود. اسید فرمیک نه تنها به صورت خالص مورد استفاده قرار می گیرد، بلکه مشتقات خوشبوی آن در صنایع عطر سازی کاربرد دارد. .

خطراتی که اسید فرمیک دارد

اسید فرمیک مانند سایر اسید ها قدرت خورندگی داشته و در زمان استفاده باید از دستکش و ماسک استفاده نمود. لازم به ذکر است که گفته شود در صورت تماس این اسید با دست خود، ابتدا آن را با یک باز رقیق ( سدیم هیدروکسید 01/0 نرمال ) رقیق کرده و سپس با آب بشوید. در کل هیچ‌گاه اسید ها را به صورت مستقیم بو نکشید و بدون تجهیزات لازم مانند روپوش، دستکش و ماسک با آن ها کار نکنید. اسیدها در صورت ورود به بدن باعث تخریب بافت های بدن می شوند. بافت های از قبیل ریه بسیار در برابر اسید ها حساس بوده و از این رو باید از ماسک های ضد اسید استفاده نمود. همچنین اسید فرمیک دارای بخاراتی می باشد، که در هنگام استفاده از آن باید دقت نمود، که اگر مدت زمان زیادی است که درب شیشه و یا قوطی آن را باز نکرده اید، صورت خود را به کناری گرفته و سپس درب آن را باز کنید، زیرا احتمال پرتاب اسید به سوی شما وجود دارد. این اسید در صورت بخورد با چشم، می تواند آسیب های جبران ناپذیری به آن وارد کند.



دیدگاه کاربران

دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟

شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.




نیاز به مشاوره دارید؟

بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند