سود پرک همان سدیم هیدروکسید (NaOH) است که از سود مایع ساخته میشود. این ماده به رنگ سفید است و بوی نامطبوعی دارد و در تمام غلظتهای شیمیایی خورنده و خطرناک است. به دلیل کاربرد بسیار زیاد هیدروکسید سدیم در صنایع شیمیایی باید دستورالعملهای ویژهای برای کار با این مادهی شیمیایی خطرناک در تمامی جوانب رعایت شود.
هیدروکسید سدیم چیست؟
در صورت تماس با چشم و پوست و حتی استنشاق آن فرد دچار آسیبهای جدی از جمله سوزش، تاول پوست، سوختگی، التهاب، کوتاهی تنفس و سرفههای شدید خواهد شد. رعایت نکات ایمنی در هنگام استفاده از این محصول موجب میشود در صورتی که فرد دچار سانحهای در اثر تماس با سود شد آسیبها خیلی جدی نباشد. در این مقاله نکاتی در مورد نگهداری و ایمنی هیدروکسید سدیم بیان خواهد شد.
بررسی نکات ایمنی به منظور رقیقسازی هیدروکسید سدیم مایع
یکی از نکات مهمی که برای نگهداری و ایمنی هیدروکسید سدیم باید رعایت شود نکات ایمنی مربوط به رقیق سازی و انحلال آن است. هیدروکسید سدیم برای استفاده باید در آب حل شود و هنگامی که به غلظت مناسب برای استفاده رسید مورد استفاده قرار بگیرد. در هنگام رقیق سازی هیدروکسید سدیم مایع را به آرامی و در هنگام هم زدن باید به آب اضافه شود و هرگز آب را به محلول هیدروکسید سدیم نباید اضافه کرد. آب استفاده برای رقیق سازی باید ولرم باشد و دمایی در حدود 27 الی 38 درجه سانتیگراد داشته باشد. استفاده از آب سرد و یا داغ برای رقیق سازی و حل کردن هیدروکسید سدیم مجاز نمیباشد.
این نکته را باید در نظر داشته باشید که اضافه کردن هیدروکسید سدیم یا هیدروکسید سدیم مایع به محلول موجب افزایش دمای محلول میشود. اگر هیدروکسید سدیم فقط به یک نقطه از محلول اضافه شود باعث میشود غلظت و دمای مایع در آن نقطه بالا برود. این موضوع ممکن است موجب بروز فوران و یا به وجود آمدن ترشحات خطرناک شود.
بررسی دستورالعملهای ایمنی هیدروکسید سدیم
به دلیل خطرات بسیار زیادی که کار کردن با هیدروکسید سدیم دارد پیروی کردن از دستورالعملهای ایمنی که برای استفاده از این ماده الزامی است، را سخت گیرانهتر میکند. بسیاری از کارخانجاتی که از هیدروکسید سدیم استفاده میکنند و یا آن را تولید میکنند ملزم به اطلاع رسانی کامل و دقیق در مورد این مادهی خطرناک به تمامی کارمندانی که با این ماده سر و کار دارند، هستند. کارکنان باید در زمینه اقدامات ایمنی و کمکهای اولیه آموزش کامل ببینند. بدین منظور جلسات ایمنی دورهای برای آموزش نکات ایمنی برای کارکنان برگزار میشود و همچنین بازرسیهای ایمنی به منظور کاهش خطرات هیدروکسید سدیم انجام خواهد شد.
بررسی اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه در مورد هیدروکسید سدیم و هیدروکسید سدیم مایع
هیدروکسید سدیم مایع یک ماده شیمیایی صنعتی بهشدت خورنده است که به دلیل اینکه ظاهری شبیه به آب دارد در بسیاری موارد با آب اشتباه گرفته میشود. تماس کوتاه چشم حتی برای چند لحظه با این ماده میتواند موجب آسیبهای بینایی جدی و حتی کوری شود. به همین دلیل روی بسته بندی این محصول باید علامت به شدت خطرناک درج شود تا به مواد دیگر اشتباه گرفته نشود.
هیدروکسید سدیم برعکس هیدروکسید سدیم مایع بو ندارد و به همین دلیل از طریق بوی آن نمیتوان به ماهیت آن پی برد. این ماده هنگامی که با پوست تماس پیدا میکند بلافاصله درد و سوزش ایجاد نمیکند ولی خیلی سریع موجب آسیبهای پوستی میشود. این ماده بر خلاف سایر اسیدها که به پروتئین نفوذ نمیکنند خیلی سریع در پروتئین پوست و چشم نفوذ کرده و پیشروی میکند بنابراین خیلی سریع باید شسته شود. بدین منظور باید فوارههای چشم شو را در زندگی محل کار با این مادهی خطرناک نصب کرد. همچنین برای شستشوی بدن و پوست در هنگان تماس با هیدروکسید سدیم باید دوشهای ایمنی دقیقاً بالای فوارههای چشم شو نصب شوند. در صورت رعایت نکات مربوط به نگهداری و ایمنی سود پرک خطرات استفاده از این محصول تا حد زیادی کاهش مییابد و آسیبهای احتمالی در جین کار با این مادهی خطرناک پیش نخواهد آمد.
دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟
شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.
نیاز به مشاوره دارید؟
بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند